Terveyden salaisuus

Posted on Posted in hieronta

Mikä on terveyden salaisuus? Asiaa voi lähestyä monelta kannalta, mutta pimenevä syksy houkuttelee talviunille. Siispä kysyn, miten nukuit?

Pimeää pelätään ja sitä vastaan taistellaan. Elämämme alati valaistussa ympäristössä, led-valo, tv, tietokoneet sotkevat luontaisen rytmimme ja unen aika jää vähiin. Keinovalo on sinisellä aallon pituudella ja näin estää melatonini hormonin erittymistä ja täten heikentää yöuntamme. Kannattaa siis harkita onko juuri ennen nukkumaanmenoa paras aika viettää elektroniikan parissa. 

Unen tarve vaihtelee toki yksilöllisesti, mutta arviolta sitä voi määritellä näin:

0-2 vuotiailla 12-18 tuntia

3-5 vuotiailla 10 – 12 tuntia

6-13 vuotiailla 9-11 tuntia

14-17 vuotiailla 8-10 tuntia

18-64  vuotiailla 7-9 tuntia

65 + vuotiailla 7-8 tuntia

 

Unen puute kuluttaa aivoja, voi myös olla vauhdittamassa verenpainetaudin syntyä  sotkemalla ruokahalun säätelyn aiheuttaen mielitekoja eritoten rasvaan ja hiilihydraatteihin ja näin voi johtaa myös ylipainoon.

Tuoreet tutkimukset osoittavat, että aivot puhdistuvat unen aikana. Unen aikana aivosolut kutistuvat ja niiden väleissä olevat raot suurentuvat siten, että neste pääsee huuhtomaan aivosoluja. Tämä muistuttaa lymfakiertoa, joka on muualla kehossa kuin viemäriverkosto, joka kuljettaa takaisin verenkiertoon kaikki ne aineet, joita laskimojärjestelmä ei pysty. Liian vähän unta, tarkoittaa siis ikäänkuin aivojen pesukoneen huuhteluohjelma jäisi kesken.

”Kun tut­kijat käänte­livät nuk­kuvaa tutki­mus­koh­detta eri asen­toihin, he havait­sivat, et­tä unen herät­tämä aal­to vaa­ti syn­tyäkseen makuua­sennon. Mi­kä sym­bioosi meil­lä on­kaan eli­nym­pä­ris­tömme maa­pallon kans­sa, kun sen veto­voiman vai­kutus aivo­nes­tei­demme pul­saatioon kir­kastaa ai­vomme.”1 Tästäkin syystä on hyvä mennä pötkölleen, rentoutua, sulkea silmät ja uppoutua pimeyteen.

Herätessä tuo puhdistava nesteenvirtaus loppuu nopeasti, sillä kaikkea tätä ohjaa autonominen hermosto.

”Unen aikana aivo-selkäydinneste huuhtoo aivoja siirtäen toksiinit vereen, jonka mukana ne kulkeutuvat maksan käsittelyyn, jolloin terve maksa poistaa ne elimistöstä. Nukkuminen on miellyttävä tapa ehkäistä muistihäiriöepidemiaa. Kuonaantuneet aivot toimivat kuin sumussa. Beeta-amyloidin ja muiden kuona-aineiden kasaantuminen plakiksi aivoihin liittyy Alzheimerin taudin ja muiden keskushermostoa rappeuttavien sairauksien syntyyn.”2

Tiedät varmasti millainen olo on muutaman päivänkin ummetuksen jälkeen, riittävä uni on siis yhtä tärkeää kuin suolen päivittäinen tyhjennys!

 

Pimenevä syksy kutsuu lepäämään, mitä jos kaamosajan väsyttävä vaikutus oliskin kutsu lepäämään, nukkumaan?

 

 

 

 

 

 

1)http://www.laakarilehti.fi/maailmassa/kolumni/nestetta-korvien-valissa/?public=46cd60f201ba3343d5c7e02fa03e2382

2)http://terveyskirjat.fi/uni-siivoaa-aivot/

Muut lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-6891650

http://science.sciencemag.org/content/342/6156/373

https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/elintavat/uni/uni_on_aivojen_aikaa

https://www.edu.helsinki.fi/tt/koulutus/liikunta/LO/LIIKUNTA&TERVEYS/Lepo&uni.htm

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *